Splošno o lepotni kirurgiji

Lepotna kirurgija je veja medicine, namenjena lepotni izboljšavi ter pomladitvi obraza in telesa. Rekostrukcijska kirurgija pa se ukvarja s popravo prirojenih napak ali napak, ki jih povzročijo bolezni ali nesreče.

Nekoč je veljalo, da so lepotne izboljšave odraz nečimrnosti. Dejstvo je, da lahko lepotna kirurgija neverjetno pomaga vsem, ki so zaradi svojega videza nesrečni.
Tistim iz katerih so se že od otroštva norčevali zaradi nenavadnega nosa ali štrlečih uhljev, kot tudi tistim, ki se izogibajo ljudem, ker mislijo, da zaradi najrazličnejših lepotnih pomanjkljivosti, niso sprejemljivi za druge.

Prav tako v tem tekmovalnem svetu pacienti obeh spolov iščejo lepotne kirurške posege, da bi bili videti mlajši, saj tak videz zahteva njihovo delo in
 okolica. Večina naših pacientov pa preprosto želi le osvežiti in zgladiti videz svoje kože ali si povrniti mladosten videz obraza in telesa, ki se je z leti spremenil.

Izberite spol in del telesa za informacije o posegu:

Glava Prsi Trebuh Rit_boki Roke Noge
Glava Prsi Trebuh Rit_boki Roke Noge

Facelift - operacija oblikovanja obraza

Zakaj?
Večina pacientov se za ta poseg odloča med 40 in 60 letom, ker želi pomladiti svoj obraz. Ponavadi facelift ni potreben pred 40 letom, razen pri pacientih s prezgodnjim staranjem obraza ali po veliki izgubi teže. Cilj facelifta je, da pacientu povrne naravno mlajši videz. Operacija facelift bo bolj uspešna, če ima koža tonus, če ni izgubila elastičnosti in se z lahkoto premika ter razteza.

Kakšen je poseg?
Obraz je sestavljen iz več plasti: kosti, mišic, veziva maščevja in kože. S staranjem mišice izgubljajo tonus, vezivo, ki drži vse skupaj pa postane ohlapno. Maščevje okoli spodnjega dela obraza se povesi in povzroči povešen videz z gubami in gubicami. Čas obnove celic je daljši, koža se vedno težje obnavlja in izgublja elastičnost. Facelift izboljša povešene predele, ki so izgubili tonus. Najboljše rezultate dosežemo pri zdravih pacientih, katerih koža je še prožna. Nekateri pacienti kombinirajo facelift operacijo z drugimi posegi kot so dvig vratu ali obrvi. Pacienti z realističnimi pričakovanji so pogosteje zadovoljni z rezultati. Če vas skrbi katerikoli od pojavov navedenih spodaj, ste kandidat za operacijo facelift:
 • povešanje sredine obraza
 • globoke gubice pod očmi
 • globoke gube od nosnic do kotičkov ustnic
 • povešenost zaradi pomanjkanja mišičnega tonusa v spodnjem delu obraza
 • napačno razporejeno maščevje

Dvig obrvi ali čela

Zakaj?
Za poseg dviga obrvi ali čela se običajno odločijo ženske, ki želijo pomladiti in osvežiti svoj obraz. Rezultat dviga obrvi bo dober, če ima koža tonus, če ni izgubila elastičnosti in se z lahkoto premika ter razteza. Obraz je namreč sestavljen iz plasti kosti, mišic, veziva, maščevja in kože. V procesu staranja mišice popustijo, izgubijo tonus in veziva postanejo ohlapna.

Kakšen je poseg?
Dvig obrvi pogosto naredimo pri pojavu staranja predvsem pri pacientih med 40 in 60 let starosti. Poseg lahko opravimo tudi pri mlajših osebah, ki pogosto grbančijo čelo zaradi stresa, mišičnih aktivnosti ali podedovanih lastnosti, kot so na primer nizke, težke obrvi ali globoke gube nad nosom. Dvig obrvi običajno naredimo skupaj z drugimi lepotnimi posegi, da dobimo bolj skladen videz celotnega obraza.

Operacija vek

Zakaj?
Za operacijo vek (blefaroplastika) se večinoma odločijo ženske, ki si želijo izboljšati izgled oči in ustvari mlajši videz. Poseg lahko opravimo na zgornjih in/ali spodnjih vekah.

Kakšen je poseg?
Poseg izboljša ohlapno ali povešeno kožo, ki ustvarja gube in ovira naravno konturo zgornje veke. Včasih je lahko koža tako povešena, da vodi celo do poslabšanja vida. S posegom lahko odstranimo tudi plasti maščevja na zgornji veki, ki dajo videz oteklega in zabuhlega očesa. Poseg na spodnjih vekah pa omogoča odstranitev podočnjakov, popravi povešene veke in odstrani odvečno kožo ter drobne gubice.

Operacija uhljev

Zakaj?
Za operacijo uhljev (otoplastika) se odločajo pacienti, ki želijo pritrditev uhljev, da ne štrlijo več tako izrazito ali pa si želijo pomanjšanje uhljev. Kadar uhlji pretirano štrlijo iz glave, je lahko ta napaka zelo moteča. Otoplastika je skupen izraz za mnoge različne operacije za pritrditev ali preoblikovanje uhljev.

Kakšen je poseg?
Poseg lahko opravimo pri osebah katerekoli starosti. Lahko gre za enega ali oba uhlja. Najprimernejšo metodo izbereta pacient in izbrani kirurg skupaj. Faktorji, ki vplivajo na izbiro metode, vključujejo celotno anatomijo uhljev, velikost ušesnega hrustanca, odvečne kože okoli uhlja in stopnja deformiranosti ostalega predela uhlja.

Operacija nosu

Zakaj?
Za estetski poseg na nosu (rinoplastika) se odločajo pacienti, ki si zaradi najrazličnejših vzrokov želijo preoblikovanje svojega nosu. S tem zelo priljubljenim posegom dosežemo veliko spremembo tako pri skladnosti, obliki in velikosti nosu ter celotnega obraza, kot tudi pri samozavesti posameznika. Pogosto se za ta poseg odločajo tudi zaradi zlomljenega nosu ali v primeru težav z dihanjem.

Kakšen je poseg?
Pri posegu redukcijske rinplastike spremenimo tako kost kot hrustanec nosu in na ta način pomanjšamo nos. Pri augmentacijski rinoplastiki pa dodamo tkivo. Sprememba nastane z odstranitvijo kosti in hrustanca, odvzemanja tkiva drugje na telesu ali z vsajanjem sintetičnih materialov. Vse z namenom, da spremenimo obliko nosu. Esteske izboljšave vključujejo tudi sprememba vrška nosu ali nosnega grebena, ožanje ali spreminjanje nosnic.

Povečanje lic

Zakaj?
Mlajši pacienti pa se za tak poseg običajno odločijo zato, ker jim vsadek da videz visokih ličnic. Visoke, izstopajoče ličnice so namreč ena od značilnih potez obraza, ki jih povezuemo z lepoto in mladostjo. Starejši pacienti se večinoma odločajo za povečanje lic z vsadki zaradi povešenih in vdrtih lici, saj si na ta način zagotovijo polnejši videz. Poseg lahko popravi tudi prirojene napake ali kakšne poškodbe in tako obraz dobi bolj skladen videz.

Kakšen je poseg?
S posegom spremenimo tako velikost kot tudi obliko lic. Povečava lic pomeni vstavitev ličnega vsadka ali injiciranje maščevja ali drugih polnil. Lični vsadki so prilagojeni vsakemu posamezniku in izdelani iz različnih vrst materialov kot so silikon ali polietilen. Redko se opravi reze na ličnici. Povečavo lic se opravlja v kombinaciji z drugimi postopki, kot so facelift in povečava brade.

Povečanje ustnic

Zakaj?
Za poseg se običajno odločajo ženske, ki imajo po naravi tenke ustnice kot tudi tiste, ki bi si rade povrnile mladosten in poln videz ustnic, kakršnega so imele nekoč. Kot ostali deli naše kože, tudi ustnice s staranjem izgubljajo kolagen in maščevje. Na prezgodnje staranje ustnic pa vplivajo tudi prekomerno sončenje in kajenje.

Kakšen je poseg?
Povečava ustnic poudari polnost ustnic. Za povečavo ustnic obstaja več, bolj ali manj invazivnih, tehnik. Najpogostejši sta operacija in injiciranje različnih polnil. Rezultati injiciranja navadno ne trajajo dolgo in jih je potrebno redno ponavljati. Po operaciji so učinki trajni, ostanejo pa brazgotine, ki so včasih lahko moteče.

Operacija brade

Zakaj?
Za povečanje brade se pogosto odločijo pacienti z nesimetričnim obrazom, s štrlečim nosom, s slabo razvito brado kot prirojeno napako, s spremembami zaradi starosti ali po poškodbah obraza. Povečava brade je običajen postopek za preoblikovanje ali spremembo velikosti brade.

Kakšen je poseg?
Pri posegu gre lahko za začasno injiciranje polnil mehkih tkiv ali za implantacijo silikonskih ali Porex vsadkov – popolna genioplastika. Povečava brade se pogosto izvaja hkrati z drugimi posegi lepotne kirurgije.

Operacija vratu

Zakaj?
Obstaja veliko različnih razlogov zaradi katerih se ljudje odločajo za oblikovanje vratu. Vrat se lahko stara hitreje kot obraz, zato mnogi pacienti potrebujejo le dvig vratu in ne celega facelifta. Ni pa vedno vzrok za poseg staranje. Pogost vzrok je tudi velika izguba telesne teže. Veliko pacientov se odloči za poseg dviga vratu skupaj s faceliftom.

Kakšen je poseg?
Oblikovanje vratu je zelo priljubljen pri moških in ženskah, ki imajo povešeno ali odvečno in zelo nagubano kožo na vratu. Pogosto se mišice in koža vratu močno raztegnejo, če se pacient močno zredi. Ko shujša, lahko zato postane vrat ohlapen in povešen. Oblikovanje vratu je navadno sestavljeno iz dveh posegov:
 • cervikoplastika – odstranimo odvečno kožo
 • platizmoplastika - odstranimo ali napnemo podkožno vratno mišico – platizmo

Liposukcija

Je eden najbolj priljubljenih lepotnih posegov, tako pri ženskah kot tudi pri moških. Gre za operativni lepotni poseg za zmanjšanje naslag maščevja, ki ne izginejo kljub dietam in fizični vadbi, dobesedno gre za odstranjevanje maščevja in preoblikovanje telesa. S kanilo vstopimo in izsesamo maščevje iz telesa.

Če razmišljate o liposukciji, je pomembno, da imate realna pričakovanja. Čeprav lahko dosežemo dramatične učinke, pa ni nujno, da so takojšnji ali tako očitni, kot pričakujete. Uspeh liposukcije je odvisen od vsakega posameznika, starosti, elastičnosti kože, teže in splošnega zdravja. Večje je tveganje za tiste, ki so imeli v preteklosti kakšne imunske težave, težave s srcem, epilepsijo ali trombozo globokih ven. Zaradi jemanja določenih zdravil se lahko poveča nevarnost krvavenja. Idealni kandidat za liposukcijo je nekdo, ki ima od15 do 20 kg več od idealne teže, razporejenih po različnih predelih. Najprej bomo preverili vaš BMI (body mass index) indeks telesnega maščevja. To je osnova za kirurgovo odločitev glede tega ali ste primeren kandidat za liposukcijo.

Liposukcija oklesti ali preoblikuje telo, ni pa nujno, da zmanjša težo. Namen liposukcije je izgubiti centimetre in ne kilograme, ter spremeniti pacientove obline. Zelo je učinkovita pri odstranjevanju neželenih izboklin in nabreklin ter za izboljšanje silhuete telesa.

Liposukcija trajno odstrani del maščevnih celic, torej se pacient v te predele ne bo zredil. Prav zato je liposukcija tako priljubljena.

Tumescenta liposukcija
Pri nas izvajamo liposukcijo s tumescentno tehniko, kar pomeni, da pred posegom v maščevje injiciramo velike količine slanih raztopin, kar omogoča lažje izsesavanje in boljše rezultate.

Zakaj?
Za ta poseg se odločajo tako ženske kot moški, ki želijo lepše oblikovano telo na dokaj enostaven in varen kirurški način. Je precej nova in učinkovita oblika liposukcije, ki je postala izjemno priljubljena zaradi kombinacije varnosti in natančnosti. Rezultati posega so dolgotrajni.

Kakšen je poseg?
Tumescentna liposukcija ima dve prednosti: prvič; potrebna je samo lokalna anestezija in drugič; je minimalno invazivna, ker zahteva le nekaj majhnih rezov. Zato je čas zdravljenja bistveno krajši kot pri konvencionalni liposukciji in traja le 24 - 48 ur. Vse operativne tehnike liposukcije imajo namen izboljšati obliko telesa z odstranitvijo naslag maščevja, ki nastanejo med kožo in mišičjem, vendar lahko tumescentna tehnika to opravi veliko natančneje in odstrani več plasti maščevja. Pri teh operativnih posegih je navadno pacient buden, kar omogoča zdravniku občutenje pacientovega mišičnega tonusa vzporedno s plastmi maščevja. To je velika prednost, ker omogoča kirurgu odstraniti več maščevja kot pri tradicionalnih liposukcijskih metodah.
Predeli telesa, ki so primerni za tumescentno liposukcijo:
 • vrat in spodnji del lic
 • spodnji del lic
 • roke
 • trebuh
 • ritnice
 • boki
 • notranja in zunanja stran stegen
 • kolena
 • noge
 • povečana moška prsa (ginekomastija)

Povečanje prsi

Zakaj?
Za povečanje prsi se večinoma odločajo ženske, ki si želijo na ta način izboljšati videz in s tem svojo samopodobo. Običajno se jim zdijo njihove dojke premajhne ali pa si želijo popraviti razliko v velikosti med dojkama. Z leti se ženske prsi spreminjajo in izgubijo svojo obliko, čvrstost in elastičnost. Vzroki za to so nosečnost, dojenje, večja izguba teže, staranje in tudi geni. Poseg se opravi tudi v primeru rekonstrukcijskega posega po raku na dojki ali zaradi kakšnega drugega vzroka, ki povzroči spremembo v velikosti in oblike dojk.

Kakšen je poseg?
To je poseg pri kateri povečamo dojke ali popravimo nesimetričnost le-teh. Navadno gre za vstavitev vsadka pod prsno tkivo ali prsno mišico za dojko. Vsadki so različnih oblik in velikosti. Narejeni so lahko iz naravnih telesnih tkiv ali iz sintetičnih materialov, kot je silikon (kohezivni gel) ali iz saline (slana voda). Vsadke iz naravnih tkiv uporabljamo navadno samo pri ženskah, ki se odločijo za rekonstrukcijo prsi, redko v lepotne namene. Obstaja mnogo oblik, velikosti in materialov prsnih vsadkov. Z našim kirurgom se boste pogovorili o tipu, ki je najprimernejši za vas.

Dvig prsi

Zakaj?
Za dvig prsi se večinoma odločajo ženske katerih prsi so bile nekoč pokončne in čvrste, a so te lastnosti izgubile, kar negativno vpliva na žensko samozavest in samopodobo. S časom se ženske prsi spreminjajo: izgubijo obliko in čvrstost in elastičnost kože. Vzroki za to so nosečnost, dojenje, večja sprememba teže, staranje in tudi geni.

Kakšen je poseg?
Dvig prsi je poseg s katerim dvignemo in preoblikujemo dojke, ki so izgubile prvotno obliko. Primeren je tudi za mlajše ženske, ki si želijo popraviti nesimetrične dojke. Obstajajo različne tehnike posega. Katero uporabimo je odvisno od stopnje povešenosti. Pri dvigu prsi gre za odstranitev odvečne kože iz okolice areole (kolobar okoli prsne bradavice), s čimer napnemo kožo okoli dojke. Tako se dojka dvigne, dvignemo pa tudi bradavico in areolo. Nekatere ženske želijo istočasno še vstavitev vsadka, kar lahko prinese bolj zadovoljiv rezultat, predvsem za tiste, ki želijo večje, čvrstejše dojke.

Pomanjšanje prsi

Zakaj?
Za pomanjšanje prsi se večinoma odločajo ženske, ki si želijo manjše prsi, lepšo obliko ter boljšo pozicijo prsi. Velikokrat ne gre le za estetski videz, ampak tudi za boljše počutje, saj imajo ženske pogosto razdraženo kožo, čutijo bolečine v križu ali vratu, ali imajo celo resnejše probleme, kot so skeletna deformacija in težave z dihanjem. Prevelike dojke lahko tudi otežujejo ali celo preprečujejo fizične aktivnosti. Ena od težav so tudi naramnice nedrčkov, ki se pod težo dojk zažrejo v kožo. Gre za poseg s katerim izboljšamo skladnost prsi z ostalim telesom tako, da odstranimo maščevje, odvečno prsno tkivo in kožo. Areolo (kolobar okoli prsne bradavice) lahko pomanjšamo in prestavimo. Nekatere posege pomanjšanja dojk opravimo skupaj z dvigom prsi.

Kakšen je poseg?
Namen posega pomanjšanja prsi je narediti manjše, lepše oblikovane prsi, ki so skladne z ostalim telesom in ne povzročajo zdravstvenih težav. Kožo, maščevje in žlezno tkivo odstranimo, da naredimo dojke manjše in lažje. Presenečeni boste, kako malo je treba odstraniti, da že čutite olajšanje. Ne samo, da so dojke manjše, tudi kolobar okoli bradavic je zmanjšan.

Rekonstrukcija prsi

Zakaj?
Za rekonstrukcijo prsi se odločajo ženske, ki so v celoti ali delno izgubile eno ali obe dojki in si želijo z novo ustvarjenimi dojkami izboljšati svojo samopodobo, samozavest in kvaliteto življenja. Cilj rekonstrukcije prsi je narediti čim bolj naravne prsi ženskam po odstranitvi celotne dojke (mastektomijo) ali le dela dojke (lumpektomijo) zaradi raka ali kakšne druge bolezni. Prsi po posegu so čim bolj podobne prsim kakršne je imela ženska pred odstranitvijo.

Kakšen je poseg?
Obstajata dva glavna načina ustvarjanja novih prsi. Lahko uporabimo vsadek, ki ga vstavimo pod kožo in mišico, ki pokriva prsi ali z uporabo naravnih tkiv, ki jih vzamemo iz drugih delov telesa pacientke; z vašo lastno kožo, maščevjem in včasih mišico z drugega predela telesa. Naš kirurg vam bo predlagal najprimernejši poseg rekonstrukcije prsi, glede na:
 • količino odstranjenega prsnega tkiva
 • zdravost tkiva, na predelu predvidene operacije
 • to ali ste na terapiji obsevanja predela prsi in prsne stene
 • vaše splošno zdravje in telesno zgradbo
 • vaše želje in življenjski stil
Kirurg se bo potrudil narediti dojko, ki bo po obliki in velikosti takšna, kot je bila pred odstranitvijo. Vedeti pa morate, da je ustvariti popolnoma enako dojko skoraj nemogoče. Običajno je drugačen predvsem videz kadar ste goli. Možno je tudi, da boste potrebovali nadaljnje posege s katerimi naredimo bradavico ali spremembo oblike druge dojke, da si bosta bolj podobni. Novo bradavico se da narediti, vendar je to posebna operacija potem, ko se je rekonstruirana dojka že ustalila.

Dvig podlahti in nadlahti

Zakaj?
Za poseg dviga podlahti ali nadlahti se običajno odločijo ženske, ki jih moti ohlapna in viseča koža. Nastane lahko kot posledica staranja ali velike izgube teže. Dvig roke, podlahti in nadlahti, je poseg pri katerem preoblikujemo roko tako da odstranimo odvečno visečo kožo in maščevje. S tem damo celotni roki bolj gladek, napet in s tem mlajši videz.

Kakšen je poseg?
Kot posledica staranja, tudi koža nadlahti postane ohlapna in viseča ter izgubi elastičnost. Tudi velika izguba telesne teže lahko povzroči preveč viseče kože v tem predelu. Z vadbo in zdravo prehrano tega žal ne moremo preprečiti. Tako začnemo nositi dolge rokave, da problem prikrijemo. Dvig roke lahko pomaga popraviti ta predel tako, da mu da čvrstejši in s tem bolj mladosten videz.

Liposukcija

Je eden najbolj priljubljenih lepotnih posegov, tako pri ženskah kot tudi pri moških. Gre za operativni lepotni poseg za zmanjšanje naslag maščevja, ki ne izginejo kljub dietam in fizični vadbi, dobesedno gre za odstranjevanje maščevja in preoblikovanje telesa. S kanilo vstopimo in izsesamo maščevje iz telesa.

Če razmišljate o liposukciji, je pomembno, da imate realna pričakovanja. Čeprav lahko dosežemo dramatične učinke, pa ni nujno, da so takojšnji ali tako očitni, kot pričakujete. Uspeh liposukcije je odvisen od vsakega posameznika, starosti, elastičnosti kože, teže in splošnega zdravja. Večje je tveganje za tiste, ki so imeli v preteklosti kakšne imunske težave, težave s srcem, epilepsijo ali trombozo globokih ven. Zaradi jemanja določenih zdravil se lahko poveča nevarnost krvavenja. Idealni kandidat za liposukcijo je nekdo, ki ima od15 do 20 kg več od idealne teže, razporejenih po različnih predelih. Najprej bomo preverili vaš BMI (body mass index) indeks telesnega maščevja. To je osnova za kirurgovo odločitev glede tega ali ste primeren kandidat za liposukcijo.

Liposukcija oklesti ali preoblikuje telo, ni pa nujno, da zmanjša težo. Namen liposukcije je izgubiti centimetre in ne kilograme, ter spremeniti pacientove obline. Zelo je učinkovita pri odstranjevanju neželenih izboklin in nabreklin ter za izboljšanje silhuete telesa.

Liposukcija trajno odstrani del maščevnih celic, torej se pacient v te predele ne bo zredil. Prav zato je liposukcija tako priljubljena.

Tumescenta liposukcija
Pri nas izvajamo liposukcijo s tumescentno tehniko, kar pomeni, da pred posegom v maščevje injiciramo velike količine slanih raztopin, kar omogoča lažje izsesavanje in boljše rezultate.

Zakaj?
Za ta poseg se odločajo tako ženske kot moški, ki želijo lepše oblikovano telo na dokaj enostaven in varen kirurški način. Je precej nova in učinkovita oblika liposukcije, ki je postala izjemno priljubljena zaradi kombinacije varnosti in natančnosti. Rezultati posega so dolgotrajni.

Kakšen je poseg?
Tumescentna liposukcija ima dve prednosti: prvič; potrebna je samo lokalna anestezija in drugič; je minimalno invazivna, ker zahteva le nekaj majhnih rezov. Zato je čas zdravljenja bistveno krajši kot pri konvencionalni liposukciji in traja le 24 - 48 ur. Vse operativne tehnike liposukcije imajo namen izboljšati obliko telesa z odstranitvijo naslag maščevja, ki nastanejo med kožo in mišičjem, vendar lahko tumescentna tehnika to opravi veliko natančneje in odstrani več plasti maščevja. Pri teh operativnih posegih je navadno pacient buden, kar omogoča zdravniku občutenje pacientovega mišičnega tonusa vzporedno s plastmi maščevja. To je velika prednost, ker omogoča kirurgu odstraniti več maščevja kot pri tradicionalnih liposukcijskih metodah.
Predeli telesa, ki so primerni za tumescentno liposukcijo:
 • vrat in spodnji del lic
 • spodnji del lic
 • roke
 • trebuh
 • ritnice
 • boki
 • notranja in zunanja stran stegen
 • kolena
 • noge
 • povečana moška prsa (ginekomastija)

Oblikovanje trebuha - abdominoplastika

Zakaj?
Za ta poseg se običajno odločajo ženske z ohlapno kožo na predelu trebuha in z ohlapno trebušno steno. Pogosto so to ženske, ki so bile noseče. Njihov spodnji del trebuha je povešen, ohlapen in si po naravni poti ne morejo povrniti ploskega in čvrstega trebuha. Koža in mišičje sta se tako raztegnila, da brez operacije ni povratka. Drugi tip kandidatk za ta poseg so vse tiste, ki so izgubile veliko telesne teže in imajo v predelu trebuha odvečno, povešeno kožo. Tretji pa starejše pacientke, ki nimajo več elastične kože ali imajo povešeno kožo zaradi staranja. Zavedati se morate, da pušča abdominoplastika brazgotine za vse življenje, ponavadi preko cele širine roba bikinija. Abdominoplastika je poseg s katerim naredimo trebuh bolj napet in plosk ter odstranimo strije na spodnjem delu trebuha. Ob redni vadbi in vzdrževanju primerne telesne teže je rezultat posega trajen. Pri abdominoplastiki napnemo ohlapno kožo in maščevje trebušne stene in po potrebi odstranimo odvečno maščevno tkivo. Ne samo, da izboljšamo videz ampak tudi preprečimo nadaljnji proces popuščanja trebušne stene.

Obstajajo trije tipi abdominoplastike:
A. STANDARDNA ABDOMINOPLASTIKA: Kirurg zareže v trebuh nad bikinijem. Popek izrežemo iz kože. Raztegnjeno in pretrgano mišičje potegnemo skupaj in prišijemo na pravo mesto. Istočasno odstranimo odvečno maščevje. Kožo nato potegnemo navzdol, odvečni del pa odstranimo. Popek prestavimo na pravo mesto, rez zašijemo in spodnji del trebuha obvežemo. Po posegu ostane brazgotina okoli popka in dolga brazgotina vzdolž roba bikinija, ki je običajno pod robom spodnjega perila.

B. MINIMALNA ABDOMINOPLASTIKA: Odstranimo samo kožo in maščevje pod popkom. Po posegu ostane dolga polkrožna brazgotina vzdolž roba bikinija.

C. RAZŠIRJENA ABDOMINOPLASTIKA: Odstranim odvečno kožo in maščevje s trebuha in s hrbta. Ostane brazgotina okoli popka in vzdolž roba bikinija ter okoli hrbta.

Liposukcija

Je eden najbolj priljubljenih lepotnih posegov, tako pri ženskah kot tudi pri moških. Gre za operativni lepotni poseg za zmanjšanje naslag maščevja, ki ne izginejo kljub dietam in fizični vadbi, dobesedno gre za odstranjevanje maščevja in preoblikovanje telesa. S kanilo vstopimo in izsesamo maščevje iz telesa.

Če razmišljate o liposukciji, je pomembno, da imate realna pričakovanja. Čeprav lahko dosežemo dramatične učinke, pa ni nujno, da so takojšnji ali tako očitni, kot pričakujete. Uspeh liposukcije je odvisen od vsakega posameznika, starosti, elastičnosti kože, teže in splošnega zdravja. Večje je tveganje za tiste, ki so imeli v preteklosti kakšne imunske težave, težave s srcem, epilepsijo ali trombozo globokih ven. Zaradi jemanja določenih zdravil se lahko poveča nevarnost krvavenja. Idealni kandidat za liposukcijo je nekdo, ki ima od15 do 20 kg več od idealne teže, razporejenih po različnih predelih. Najprej bomo preverili vaš BMI (body mass index) indeks telesnega maščevja. To je osnova za kirurgovo odločitev glede tega ali ste primeren kandidat za liposukcijo.

Liposukcija oklesti ali preoblikuje telo, ni pa nujno, da zmanjša težo. Namen liposukcije je izgubiti centimetre in ne kilograme, ter spremeniti pacientove obline. Zelo je učinkovita pri odstranjevanju neželenih izboklin in nabreklin ter za izboljšanje silhuete telesa.

Liposukcija trajno odstrani del maščevnih celic, torej se pacient v te predele ne bo zredil. Prav zato je liposukcija tako priljubljena.

Tumescenta liposukcija
Pri nas izvajamo liposukcijo s tumescentno tehniko, kar pomeni, da pred posegom v maščevje injiciramo velike količine slanih raztopin, kar omogoča lažje izsesavanje in boljše rezultate.

Zakaj?
Za ta poseg se odločajo tako ženske kot moški, ki želijo lepše oblikovano telo na dokaj enostaven in varen kirurški način. Je precej nova in učinkovita oblika liposukcije, ki je postala izjemno priljubljena zaradi kombinacije varnosti in natančnosti. Rezultati posega so dolgotrajni.

Kakšen je poseg?
Tumescentna liposukcija ima dve prednosti: prvič; potrebna je samo lokalna anestezija in drugič; je minimalno invazivna, ker zahteva le nekaj majhnih rezov. Zato je čas zdravljenja bistveno krajši kot pri konvencionalni liposukciji in traja le 24 - 48 ur. Vse operativne tehnike liposukcije imajo namen izboljšati obliko telesa z odstranitvijo naslag maščevja, ki nastanejo med kožo in mišičjem, vendar lahko tumescentna tehnika to opravi veliko natančneje in odstrani več plasti maščevja. Pri teh operativnih posegih je navadno pacient buden, kar omogoča zdravniku občutenje pacientovega mišičnega tonusa vzporedno s plastmi maščevja. To je velika prednost, ker omogoča kirurgu odstraniti več maščevja kot pri tradicionalnih liposukcijskih metodah.
Predeli telesa, ki so primerni za tumescentno liposukcijo:
 • vrat in spodnji del lic
 • spodnji del lic
 • roke
 • trebuh
 • ritnice
 • boki
 • notranja in zunanja stran stegen
 • kolena
 • noge
 • povečana moška prsa (ginekomastija)

Labioplastika

Zakaj?
Za ta poseg se najpogosteje odločajo ženske, ki so nezadovoljne z videzom svojih sramnih ustnic ali jim odvečna koža celo povzroča težave.

Kakšen je poseg?
Gre za preoblikovanje ali zmanjšanje zunanjega dela vagine. Povečane sramne ustnice (male ustnice) lahko visijo iz vagine, ker postanejo ohlapne in raztegnjene. Odvečna koža lahko povzroča higienske probleme ali pa celo ovira spolno odnose, menstrualne cikluse, hojo in sedenje. Pacientke, ki se sramujejo svojih sramnih ustnic izjemno trpijo in so zato nesamozavestne.

Operacija ritnic

Zakaj?
Za ta poseg se običajno odločajo moški in ženske, ki želijo lepše oblikovano zadnjico, ki bo bolj proporcionalna s celotnim telesom. Rezultati posega do dolgotrajni.

Pri gluteoplastiki gre za ritne vsadke, dvig ritnic ali oboje. Obstajata dva tipa gluteoplastike:

A. DVIG RITNIC
To je poseg, pri katerem odstranimo odvečno maščevje in ohlapno kožo v predelu zadnjice, za še boljše oblikovanje jo lahko kombiniramo z liposukcijo. Pri posegu naredimo rez v kožo visoko na strani bokov in ritnic ter odstranimo odvečno maščevje in kožo. Naredimo lahko tudi liposukcijio ali vsadke, da dobimo želen rezultat. Reze strateško naredimo v pasu ali nižje, da minimiziramo njihovo vidnost v kopalkah ali v perilu.

B. VSADKI V RITNICE
Gre za poseg, ki je dokaj nov in postaja vedno bolj priljubljen s katerim poudarimo velikost in obliko ritnic. Na mestu, kjer se stikata sprednji in zadnji del stegna ali po gubi zadnjice naredimo rez. Na ta način ustvarimo žep, v katerega vstavimo vsadek pod ali nad mišico gluteus maximus. Včasih ta poseg kombiniramo z liposukcijo. Po operaciji obeh ritnic, se kirurg prepriča da sta obe ritnici simetrični in naravni. Vsadki ne morejo preoblikovati spodnjega dela ritnic, zato tam uporabimo injekcije maščevja. Kirurg z liposukcijo odstrani maščevje s predelov, kjer ga je največ (boki, spodnji del hrbta, stegen ali trebuha). To odvečno maščevje vbrizgamo v zadnjico. Injekcije maščevja lahko uporabimo tudi za preoblikovanje zadnjice ali poudarjanje zadnjice. Popolna gluteoplastika z injekcijami maščevja se imenuje brazilski dvig ritnic. V teh primerih se približno 30% injiciranega maščevja raztopi, kar pomeni, da je potrebno poseg po nekaj mesecih ponoviti.

Liposukcija

Je eden najbolj priljubljenih lepotnih posegov, tako pri ženskah kot tudi pri moških. Gre za operativni lepotni poseg za zmanjšanje naslag maščevja, ki ne izginejo kljub dietam in fizični vadbi, dobesedno gre za odstranjevanje maščevja in preoblikovanje telesa. S kanilo vstopimo in izsesamo maščevje iz telesa.

Če razmišljate o liposukciji, je pomembno, da imate realna pričakovanja. Čeprav lahko dosežemo dramatične učinke, pa ni nujno, da so takojšnji ali tako očitni, kot pričakujete. Uspeh liposukcije je odvisen od vsakega posameznika, starosti, elastičnosti kože, teže in splošnega zdravja. Večje je tveganje za tiste, ki so imeli v preteklosti kakšne imunske težave, težave s srcem, epilepsijo ali trombozo globokih ven. Zaradi jemanja določenih zdravil se lahko poveča nevarnost krvavenja. Idealni kandidat za liposukcijo je nekdo, ki ima od15 do 20 kg več od idealne teže, razporejenih po različnih predelih. Najprej bomo preverili vaš BMI (body mass index) indeks telesnega maščevja. To je osnova za kirurgovo odločitev glede tega ali ste primeren kandidat za liposukcijo.

Liposukcija oklesti ali preoblikuje telo, ni pa nujno, da zmanjša težo. Namen liposukcije je izgubiti centimetre in ne kilograme, ter spremeniti pacientove obline. Zelo je učinkovita pri odstranjevanju neželenih izboklin in nabreklin ter za izboljšanje silhuete telesa.

Liposukcija trajno odstrani del maščevnih celic, torej se pacient v te predele ne bo zredil. Prav zato je liposukcija tako priljubljena.

Tumescenta liposukcija
Pri nas izvajamo liposukcijo s tumescentno tehniko, kar pomeni, da pred posegom v maščevje injiciramo velike količine slanih raztopin, kar omogoča lažje izsesavanje in boljše rezultate.

Zakaj?
Za ta poseg se odločajo tako ženske kot moški, ki želijo lepše oblikovano telo na dokaj enostaven in varen kirurški način. Je precej nova in učinkovita oblika liposukcije, ki je postala izjemno priljubljena zaradi kombinacije varnosti in natančnosti. Rezultati posega so dolgotrajni.

Kakšen je poseg?
Tumescentna liposukcija ima dve prednosti: prvič; potrebna je samo lokalna anestezija in drugič; je minimalno invazivna, ker zahteva le nekaj majhnih rezov. Zato je čas zdravljenja bistveno krajši kot pri konvencionalni liposukciji in traja le 24 - 48 ur. Vse operativne tehnike liposukcije imajo namen izboljšati obliko telesa z odstranitvijo naslag maščevja, ki nastanejo med kožo in mišičjem, vendar lahko tumescentna tehnika to opravi veliko natančneje in odstrani več plasti maščevja. Pri teh operativnih posegih je navadno pacient buden, kar omogoča zdravniku občutenje pacientovega mišičnega tonusa vzporedno s plastmi maščevja. To je velika prednost, ker omogoča kirurgu odstraniti več maščevja kot pri tradicionalnih liposukcijskih metodah.
Predeli telesa, ki so primerni za tumescentno liposukcijo:
 • vrat in spodnji del lic
 • spodnji del lic
 • roke
 • trebuh
 • ritnice
 • boki
 • notranja in zunanja stran stegen
 • kolena
 • noge
 • povečana moška prsa (ginekomastija)

DVIG STEGEN IN REDUKCIJA STEGEN

Zakaj?
Za ta poseg se odločajo ženske in moški, ki so nezadovoljni zaradi povešenega mišičja in odvečne kože v predelu stegen. Rezultat posega je dolgotrajen.

Redukcijska operacija stegen odstrani odvečno kožo in maščevje na notranji in zunanji strani zgornjega dela stegen. S posegom izboljšamo videz telesa v oblačilih toda brazgotine so vidne v perilu in kopalkah.
Obstajajo različni tipi dviga stegen:
Ta tip dviga stegen pomaga ljudem ki ne morejo drugače odpraviti odvečnega maščevja s tega predela. Lahko ga uporabimo kot poseg pri zmanjšanju elastičnosti kože zaradi staranja ali zaradi velike izgube telesne teže. Med posegom naredimo rez v stiku stegna in sramnega predela. Odstranimo velik del kože in maščevja ter napnemo kožo, da dobimo izboljšano obliko stegna in poudarimo elastičnost kože.

B. BILATERALNI DVIG STEGEN
Namen tega posega je, da napnemo kožo na sprednji in zunanji strani stegna. Pri tem posegu naredimo rez na vrhu noge, do koder sega spodnji del bikinija. Določeno količino kože odstranimo nato pa preostanek kože potegnemo navzgor in jo pritrdimo na isti predel. Ta poseg je primeren predvsem za paciente, ki so izgubili veliko telesne teže.

C. MEDIALNI DVIG STEGEN
Pri tem posegu odstranimo odvečno kožo in maščevje na zgornjem delu notranje strani stegna. Primeren je predvsem za tiste paciente ki niso zadovoljni z obliko svojih nog ali bi želeli odstraniti odvečno kožo po izgubi telesne teže. Rez naredimo v dimljah in poteka proti gubi na zadnji strani zadnjice. Kožo dvignemo, odstranimo odvečno kožo in maščevje ter kožo napnemo nazaj.

Liposukcija

Je eden najbolj priljubljenih lepotnih posegov, tako pri ženskah kot tudi pri moških. Gre za operativni lepotni poseg za zmanjšanje naslag maščevja, ki ne izginejo kljub dietam in fizični vadbi, dobesedno gre za odstranjevanje maščevja in preoblikovanje telesa. S kanilo vstopimo in izsesamo maščevje iz telesa.

Če razmišljate o liposukciji, je pomembno, da imate realna pričakovanja. Čeprav lahko dosežemo dramatične učinke, pa ni nujno, da so takojšnji ali tako očitni, kot pričakujete. Uspeh liposukcije je odvisen od vsakega posameznika, starosti, elastičnosti kože, teže in splošnega zdravja. Večje je tveganje za tiste, ki so imeli v preteklosti kakšne imunske težave, težave s srcem, epilepsijo ali trombozo globokih ven. Zaradi jemanja določenih zdravil se lahko poveča nevarnost krvavenja. Idealni kandidat za liposukcijo je nekdo, ki ima od15 do 20 kg več od idealne teže, razporejenih po različnih predelih. Najprej bomo preverili vaš BMI (body mass index) indeks telesnega maščevja. To je osnova za kirurgovo odločitev glede tega ali ste primeren kandidat za liposukcijo.

Liposukcija oklesti ali preoblikuje telo, ni pa nujno, da zmanjša težo. Namen liposukcije je izgubiti centimetre in ne kilograme, ter spremeniti pacientove obline. Zelo je učinkovita pri odstranjevanju neželenih izboklin in nabreklin ter za izboljšanje silhuete telesa.

Liposukcija trajno odstrani del maščevnih celic, torej se pacient v te predele ne bo zredil. Prav zato je liposukcija tako priljubljena.

Tumescenta liposukcija
Pri nas izvajamo liposukcijo s tumescentno tehniko, kar pomeni, da pred posegom v maščevje injiciramo velike količine slanih raztopin, kar omogoča lažje izsesavanje in boljše rezultate.

Zakaj?
Za ta poseg se odločajo tako ženske kot moški, ki želijo lepše oblikovano telo na dokaj enostaven in varen kirurški način. Je precej nova in učinkovita oblika liposukcije, ki je postala izjemno priljubljena zaradi kombinacije varnosti in natančnosti. Rezultati posega so dolgotrajni.

Kakšen je poseg?
Tumescentna liposukcija ima dve prednosti: prvič; potrebna je samo lokalna anestezija in drugič; je minimalno invazivna, ker zahteva le nekaj majhnih rezov. Zato je čas zdravljenja bistveno krajši kot pri konvencionalni liposukciji in traja le 24 - 48 ur. Vse operativne tehnike liposukcije imajo namen izboljšati obliko telesa z odstranitvijo naslag maščevja, ki nastanejo med kožo in mišičjem, vendar lahko tumescentna tehnika to opravi veliko natančneje in odstrani več plasti maščevja. Pri teh operativnih posegih je navadno pacient buden, kar omogoča zdravniku občutenje pacientovega mišičnega tonusa vzporedno s plastmi maščevja. To je velika prednost, ker omogoča kirurgu odstraniti več maščevja kot pri tradicionalnih liposukcijskih metodah.
Predeli telesa, ki so primerni za tumescentno liposukcijo:
 • vrat in spodnji del lic
 • spodnji del lic
 • roke
 • trebuh
 • ritnice
 • boki
 • notranja in zunanja stran stegen
 • kolena
 • noge
 • povečana moška prsa (ginekomastija)

Facelift - operacija oblikovanja obraza

Zakaj?
Večina pacientov se za ta poseg odloča med 40 in 60 letom, ker želi pomladiti svoj obraz. Ponavadi facelift ni potreben pred 40 letom, razen pri pacientih s prezgodnjim staranjem obraza ali po veliki izgubi teže. Cilj facelifta je, da pacientu povrne naravno mlajši videz. Operacija facelift bo bolj uspešna, če ima koža tonus, če ni izgubila elastičnosti in se z lahkoto premika ter razteza.

Kakšen je poseg?
Obraz je sestavljen iz več plasti: kosti, mišic, veziva maščevja in kože. S staranjem mišice izgubljajo tonus, vezivo, ki drži vse skupaj pa postane ohlapno. Maščevje okoli spodnjega dela obraza se povesi in povzroči povešen videz z gubami in gubicami. Čas obnove celic je daljši, koža se vedno težje obnavlja in izgublja elastičnost. Facelift izboljša povešene predele, ki so izgubili tonus. Najboljše rezultate dosežemo pri zdravih pacientih, katerih koža je še prožna. Nekateri pacienti kombinirajo facelift operacijo z drugimi posegi kot so dvig vratu ali obrvi. Pacienti z realističnimi pričakovanji so pogosteje zadovoljni z rezultati. Če vas skrbi katerikoli od pojavov navedenih spodaj, ste kandidat za operacijo facelift:
 • povešanje sredine obraza
 • globoke gubice pod očmi
 • globoke gube od nosnic do kotičkov ustnic
 • povešenost zaradi pomanjkanja mišičnega tonusa v spodnjem delu obraza
 • napačno razporejeno maščevje

Obnova lasišča - presajanje las

Zakaj?
Za ta poseg se odločajo predvsem moški, ki so nezadovoljni zaradi izgube las. Izguba las različno vpliva na posameznike. V kolikor čutite, da izguba las negativno vpliva na vaše samospoštovanje, družabno življenje, samozaupanje pri delu ali samozavest z nasprotnim spolom, ste pravi kandidat. Več kot polovica moških po 50 letu namreč trpi za izgubo las. Zato je postala presajanje las ena najbolj priljubljenih lepotnih operacij za moške. Zaradi redčenja las ali manjših predelov plešavosti trpijo tudi nekatere ženske, ki se prav tako odločajo za obnovo lasišča. Za večino pacientov ta poseg pomeni stalno obnovitev lasišča. Cilj je ustvariti naravni videz zdravih las. Učinek obnove lasišča je trajen.

Kakšen je poseg?
Izguba las pri moških je posledica povečane občutljivosti na moške hormone (androgene) na določenem delu skalpa in je dedno. Hormoni povzročijo krčenje lasnih mešičkov dokler ne postanejo tako majhni, da ne morejo nadomestiti izpadlih las. Obnovitev lasišča je operacija pri kateri vzamemo lase iz predela, kjer ni plešavosti, običajno je to ob straneh in na zatilju, ter jih presadimo na plešavi predel. Presaditev las je metoda distribucije las. Vedno se začne z donacijo vaših lastnih, zdravih las. Ti lasje so po naravi odporni na plešavost. Večina moških ima zdrav predel za darovanje las. V kolikor vaša izguba las ni dedna, pač pa posledica česa drugega, na primer zdravil, se morate pred posegom obvezno posvetovati z dermatologom. Obstaja več tehnik obnove lasišča, katera je najprimernejša za vas, vam bo svetoval naš kirurg. Uspešna presaditev las ustvari povsem novo lasišče z naravnim videzom, hkrati pa tudi pospeši rast las ter zmanjša poškodbo skalpa in brazgotinjenje.

Dvig obrvi ali čela

Zakaj?
Za poseg dviga obrvi ali čela se običajno odločijo ženske, ki želijo pomladiti in osvežiti svoj obraz. Rezultat dviga obrvi bo dober, če ima koža tonus, če ni izgubila elastičnosti in se z lahkoto premika ter razteza. Obraz je namreč sestavljen iz plasti kosti, mišic, veziva, maščevja in kože. V procesu staranja mišice popustijo, izgubijo tonus in veziva postanejo ohlapna.

Kakšen je poseg?
Dvig obrvi pogosto naredimo pri pojavu staranja predvsem pri pacientih med 40 in 60 let starosti. Poseg lahko opravimo tudi pri mlajših osebah, ki pogosto grbančijo čelo zaradi stresa, mišičnih aktivnosti ali podedovanih lastnosti, kot so na primer nizke, težke obrvi ali globoke gube nad nosom. Dvig obrvi običajno naredimo skupaj z drugimi lepotnimi posegi, da dobimo bolj skladen videz celotnega obraza.

Operacija vek

Zakaj?
Za operacijo vek (blefaroplastika) se večinoma odločijo ženske, ki si želijo izboljšati izgled oči in ustvari mlajši videz. Poseg lahko opravimo na zgornjih in/ali spodnjih vekah.

Kakšen je poseg?
Poseg izboljša ohlapno ali povešeno kožo, ki ustvarja gube in ovira naravno konturo zgornje veke. Včasih je lahko koža tako povešena, da vodi celo do poslabšanja vida. S posegom lahko odstranimo tudi plasti maščevja na zgornji veki, ki dajo videz oteklega in zabuhlega očesa. Poseg na spodnjih vekah pa omogoča odstranitev podočnjakov, popravi povešene veke in odstrani odvečno kožo ter drobne gubice.

Operacija uhljev

Zakaj?
Za operacijo uhljev (otoplastika) se odločajo pacienti, ki želijo pritrditev uhljev, da ne štrlijo več tako izrazito ali pa si želijo pomanjšanje uhljev. Kadar uhlji pretirano štrlijo iz glave, je lahko ta napaka zelo moteča. Otoplastika je skupen izraz za mnoge različne operacije za pritrditev ali preoblikovanje uhljev.

Kakšen je poseg?
Poseg lahko opravimo pri osebah katerekoli starosti. Lahko gre za enega ali oba uhlja. Najprimernejšo metodo izbereta pacient in izbrani kirurg skupaj. Faktorji, ki vplivajo na izbiro metode, vključujejo celotno anatomijo uhljev, velikost ušesnega hrustanca, odvečne kože okoli uhlja in stopnja deformiranosti ostalega predela uhlja.

Operacija nosu

Zakaj?
Za estetski poseg na nosu (rinoplastika) se odločajo pacienti, ki si zaradi najrazličnejših vzrokov želijo preoblikovanje svojega nosu. S tem zelo priljubljenim posegom dosežemo veliko spremembo tako pri skladnosti, obliki in velikosti nosu ter celotnega obraza, kot tudi pri samozavesti posameznika. Pogosto se za ta poseg odločajo tudi zaradi zlomljenega nosu ali v primeru težav z dihanjem.

Kakšen je poseg?
Pri posegu redukcijske rinplastike spremenimo tako kost kot hrustanec nosu in na ta način pomanjšamo nos. Pri augmentacijski rinoplastiki pa dodamo tkivo. Sprememba nastane z odstranitvijo kosti in hrustanca, odvzemanja tkiva drugje na telesu ali z vsajanjem sintetičnih materialov. Vse z namenom, da spremenimo obliko nosu. Esteske izboljšave vključujejo tudi sprememba vrška nosu ali nosnega grebena, ožanje ali spreminjanje nosnic.

Operacija brade

Zakaj?
Za povečanje brade se pogosto odločijo pacienti z nesimetričnim obrazom, s štrlečim nosom, s slabo razvito brado kot prirojeno napako, s spremembami zaradi starosti ali po poškodbah obraza. Povečava brade je običajen postopek za preoblikovanje ali spremembo velikosti brade.

Kakšen je poseg?
Pri posegu gre lahko za začasno injiciranje polnil mehkih tkiv ali za implantacijo silikonskih ali Porex vsadkov – popolna genioplastika. Povečava brade se pogosto izvaja hkrati z drugimi posegi lepotne kirurgije.

Operacija vratu

Zakaj?
Obstaja veliko različnih razlogov zaradi katerih se ljudje odločajo za oblikovanje vratu. Vrat se lahko stara hitreje kot obraz, zato mnogi pacienti potrebujejo le dvig vratu in ne celega facelifta. Ni pa vedno vzrok za poseg staranje. Pogost vzrok je tudi velika izguba telesne teže. Veliko pacientov se odloči za poseg dviga vratu skupaj s faceliftom.

Kakšen je poseg?
Oblikovanje vratu je zelo priljubljen pri moških in ženskah, ki imajo povešeno ali odvečno in zelo nagubano kožo na vratu. Pogosto se mišice in koža vratu močno raztegnejo, če se pacient močno zredi. Ko shujša, lahko zato postane vrat ohlapen in povešen. Oblikovanje vratu je navadno sestavljeno iz dveh posegov:
 • cervikoplastika – odstranimo odvečno kožo
 • platizmoplastika - odstranimo ali napnemo podkožno vratno mišico – platizmo

Liposukcija

Je eden najbolj priljubljenih lepotnih posegov, tako pri ženskah kot tudi pri moških. Gre za operativni lepotni poseg za zmanjšanje naslag maščevja, ki ne izginejo kljub dietam in fizični vadbi, dobesedno gre za odstranjevanje maščevja in preoblikovanje telesa. S kanilo vstopimo in izsesamo maščevje iz telesa.

Če razmišljate o liposukciji, je pomembno, da imate realna pričakovanja. Čeprav lahko dosežemo dramatične učinke, pa ni nujno, da so takojšnji ali tako očitni, kot pričakujete. Uspeh liposukcije je odvisen od vsakega posameznika, starosti, elastičnosti kože, teže in splošnega zdravja. Večje je tveganje za tiste, ki so imeli v preteklosti kakšne imunske težave, težave s srcem, epilepsijo ali trombozo globokih ven. Zaradi jemanja določenih zdravil se lahko poveča nevarnost krvavenja. Idealni kandidat za liposukcijo je nekdo, ki ima od15 do 20 kg več od idealne teže, razporejenih po različnih predelih. Najprej bomo preverili vaš BMI (body mass index) indeks telesnega maščevja. To je osnova za kirurgovo odločitev glede tega ali ste primeren kandidat za liposukcijo.

Liposukcija oklesti ali preoblikuje telo, ni pa nujno, da zmanjša težo. Namen liposukcije je izgubiti centimetre in ne kilograme, ter spremeniti pacientove obline. Zelo je učinkovita pri odstranjevanju neželenih izboklin in nabreklin ter za izboljšanje silhuete telesa.

Liposukcija trajno odstrani del maščevnih celic, torej se pacient v te predele ne bo zredil. Prav zato je liposukcija tako priljubljena.

Tumescenta liposukcija
Pri nas izvajamo liposukcijo s tumescentno tehniko, kar pomeni, da pred posegom v maščevje injiciramo velike količine slanih raztopin, kar omogoča lažje izsesavanje in boljše rezultate.

Zakaj?
Za ta poseg se odločajo tako ženske kot moški, ki želijo lepše oblikovano telo na dokaj enostaven in varen kirurški način. Je precej nova in učinkovita oblika liposukcije, ki je postala izjemno priljubljena zaradi kombinacije varnosti in natančnosti. Rezultati posega so dolgotrajni.

Kakšen je poseg?
Tumescentna liposukcija ima dve prednosti: prvič; potrebna je samo lokalna anestezija in drugič; je minimalno invazivna, ker zahteva le nekaj majhnih rezov. Zato je čas zdravljenja bistveno krajši kot pri konvencionalni liposukciji in traja le 24 - 48 ur. Vse operativne tehnike liposukcije imajo namen izboljšati obliko telesa z odstranitvijo naslag maščevja, ki nastanejo med kožo in mišičjem, vendar lahko tumescentna tehnika to opravi veliko natančneje in odstrani več plasti maščevja. Pri teh operativnih posegih je navadno pacient buden, kar omogoča zdravniku občutenje pacientovega mišičnega tonusa vzporedno s plastmi maščevja. To je velika prednost, ker omogoča kirurgu odstraniti več maščevja kot pri tradicionalnih liposukcijskih metodah.
Predeli telesa, ki so primerni za tumescentno liposukcijo:
 • vrat in spodnji del lic
 • spodnji del lic
 • roke
 • trebuh
 • ritnice
 • boki
 • notranja in zunanja stran stegen
 • kolena
 • noge
 • povečana moška prsa (ginekomastija)

PREOBLIKOVANJE MOŠKIH PRSI - PEKTORALNO POVEČANJE/IZBOLJŠAVA

Zakaj?
Za pektoralno povečanje se odločajo predvsem moški, ki imajo kljub redni vadbi slabo razvite prsne mišice, vendar želijo bolj estetski, moški videz. Poseg pomaga tudi tistim, ki imajo nerazvite ali nesorazmerno razvite prsne mišice zaradi napake v rasti ali po poškodbi. Tretja skupina so moški z ginekomastijo (razvoj povečanih prsi) pri katerih lahko naredimo pektoralno povečanje po liposukciji in po odstranitvi tkiva bezgavk kot dela redukcijske operacije moških prsi. Poseg z vsadki ustvari večji, naravni videz oprsja, ki moškim povrne samozavest. Poseg zagotavlja trajno izboljšanje in ga ni potrebno ponavljati.

Kakšen je poseg?
Pektoralno povečanje je poseg, pri katerem vsadke iz solidnega silikona vstavimo v prsi, da jim povečamo velikost in popravimo obliko. Nekateri moški veliko telovadijo pa vendar se prsne mišice kljub temu ne razvijajo kot bi si želeli. Pektoralni vsadki lahko definirajo zunanjost prsi, ki so videti takšne, kot če bi pacient veliko telovadil. Vsadki, ki so drugačni kot pri ženskih prsih, so narejeni iz solidnega silikona, zato ni tveganja da bi počili ali puščali. Med posegom so vsadki vstavljeni direktno pod zgornjo pektoralno mišico. V rokah izurjenega kirurga, postanejo moške prsi v proporcih s trupom. Vsadki obstajajo v različnih velikostih in oblikah, ki posnemajo dobro razvite pektoralne mišice.

POMANJŠANJE MOŠKIH PRSI - REDUKCIJA GINEKOMASTIJE

Zakaj?
Za poseg se običajno odločajo moški, ki imajo preveč razvite in povečane prsi ter se zato ne počutijo samozavestni. Pri posegu odstranimo odvečno maščevje, tkivo mlečnih žlez in kožo. Poseg ustvari bolj ploske, čvrste in bolj izrazite prsi. Učinek posega je običajno trajen.

Kakšen je poseg?
Ginekomastija je pogosta težava, ki se začne s puberteto, ko začne rasti nežno prsno tkivo pod bradavicami. Ponavadi je to posledica neravnovesja hormonov in izgine med 18 in 20 letom brez zdravljenja. V redkih primerih je lahko ginekomastija posledica jemanja anaboličnih steroidov, tumorjev ali bolezni. V nekaterih primerih je potrebno opraviti teste. To je odvisno od vaše starosti in zdravstvene preteklosti. Poseg je primeren tudi za moške, ki zaradi prevelikih in pretežkih prsi trpijo bolečine v hrbtu ali v vratu. Nekateri moški in fantje imajo na oprsju maščevje, kar je videti kot da imajo prsi. To imenujemo pseudo ginekomastija.
Ginekomastija povzroča čustveno neugodje in vpliva na moško samozavest. Nekateri moški se izogibajo fizičnim aktivnostim in intimnim situacijam, da prikrijejo to svojo hibo. Pojavi se lahko v eni ali obeh prsih. V hudih primerih lahko teža odvečnega prsnega tkiva povzroči povešenje prsi in razteg areole (kolobarja okoli prsne bradavice). V teh primerih lahko kirurško popravimo postavitev in velikost areole ter zmanjšamo odvečno kožo.
Končni rezultati posega so v večini primerov trajni. V kolikor pa je ginekomastija rezultat jemanja zdravil ali prevelikega povečanja telesne teže, se mora pacient prej očistiti teh substanc ali shujšati, da so rezultati vidni.

Liposukcija

Je eden najbolj priljubljenih lepotnih posegov, tako pri ženskah kot tudi pri moških. Gre za operativni lepotni poseg za zmanjšanje naslag maščevja, ki ne izginejo kljub dietam in fizični vadbi, dobesedno gre za odstranjevanje maščevja in preoblikovanje telesa. S kanilo vstopimo in izsesamo maščevje iz telesa.

Če razmišljate o liposukciji, je pomembno, da imate realna pričakovanja. Čeprav lahko dosežemo dramatične učinke, pa ni nujno, da so takojšnji ali tako očitni, kot pričakujete. Uspeh liposukcije je odvisen od vsakega posameznika, starosti, elastičnosti kože, teže in splošnega zdravja. Večje je tveganje za tiste, ki so imeli v preteklosti kakšne imunske težave, težave s srcem, epilepsijo ali trombozo globokih ven. Zaradi jemanja določenih zdravil se lahko poveča nevarnost krvavenja. Idealni kandidat za liposukcijo je nekdo, ki ima od15 do 20 kg več od idealne teže, razporejenih po različnih predelih. Najprej bomo preverili vaš BMI (body mass index) indeks telesnega maščevja. To je osnova za kirurgovo odločitev glede tega ali ste primeren kandidat za liposukcijo.

Liposukcija oklesti ali preoblikuje telo, ni pa nujno, da zmanjša težo. Namen liposukcije je izgubiti centimetre in ne kilograme, ter spremeniti pacientove obline. Zelo je učinkovita pri odstranjevanju neželenih izboklin in nabreklin ter za izboljšanje silhuete telesa.

Liposukcija trajno odstrani del maščevnih celic, torej se pacient v te predele ne bo zredil. Prav zato je liposukcija tako priljubljena.

Tumescenta liposukcija
Pri nas izvajamo liposukcijo s tumescentno tehniko, kar pomeni, da pred posegom v maščevje injiciramo velike količine slanih raztopin, kar omogoča lažje izsesavanje in boljše rezultate.

Zakaj?
Za ta poseg se odločajo tako ženske kot moški, ki želijo lepše oblikovano telo na dokaj enostaven in varen kirurški način. Je precej nova in učinkovita oblika liposukcije, ki je postala izjemno priljubljena zaradi kombinacije varnosti in natančnosti. Rezultati posega so dolgotrajni.

Kakšen je poseg?
Tumescentna liposukcija ima dve prednosti: prvič; potrebna je samo lokalna anestezija in drugič; je minimalno invazivna, ker zahteva le nekaj majhnih rezov. Zato je čas zdravljenja bistveno krajši kot pri konvencionalni liposukciji in traja le 24 - 48 ur. Vse operativne tehnike liposukcije imajo namen izboljšati obliko telesa z odstranitvijo naslag maščevja, ki nastanejo med kožo in mišičjem, vendar lahko tumescentna tehnika to opravi veliko natančneje in odstrani več plasti maščevja. Pri teh operativnih posegih je navadno pacient buden, kar omogoča zdravniku občutenje pacientovega mišičnega tonusa vzporedno s plastmi maščevja. To je velika prednost, ker omogoča kirurgu odstraniti več maščevja kot pri tradicionalnih liposukcijskih metodah.
Predeli telesa, ki so primerni za tumescentno liposukcijo:
 • vrat in spodnji del lic
 • spodnji del lic
 • roke
 • trebuh
 • ritnice
 • boki
 • notranja in zunanja stran stegen
 • kolena
 • noge
 • povečana moška prsa (ginekomastija)

Liposukcija

Je eden najbolj priljubljenih lepotnih posegov, tako pri ženskah kot tudi pri moških. Gre za operativni lepotni poseg za zmanjšanje naslag maščevja, ki ne izginejo kljub dietam in fizični vadbi, dobesedno gre za odstranjevanje maščevja in preoblikovanje telesa. S kanilo vstopimo in izsesamo maščevje iz telesa.

Če razmišljate o liposukciji, je pomembno, da imate realna pričakovanja. Čeprav lahko dosežemo dramatične učinke, pa ni nujno, da so takojšnji ali tako očitni, kot pričakujete. Uspeh liposukcije je odvisen od vsakega posameznika, starosti, elastičnosti kože, teže in splošnega zdravja. Večje je tveganje za tiste, ki so imeli v preteklosti kakšne imunske težave, težave s srcem, epilepsijo ali trombozo globokih ven. Zaradi jemanja določenih zdravil se lahko poveča nevarnost krvavenja. Idealni kandidat za liposukcijo je nekdo, ki ima od15 do 20 kg več od idealne teže, razporejenih po različnih predelih. Najprej bomo preverili vaš BMI (body mass index) indeks telesnega maščevja. To je osnova za kirurgovo odločitev glede tega ali ste primeren kandidat za liposukcijo.

Liposukcija oklesti ali preoblikuje telo, ni pa nujno, da zmanjša težo. Namen liposukcije je izgubiti centimetre in ne kilograme, ter spremeniti pacientove obline. Zelo je učinkovita pri odstranjevanju neželenih izboklin in nabreklin ter za izboljšanje silhuete telesa.

Liposukcija trajno odstrani del maščevnih celic, torej se pacient v te predele ne bo zredil. Prav zato je liposukcija tako priljubljena.

Tumescenta liposukcija
Pri nas izvajamo liposukcijo s tumescentno tehniko, kar pomeni, da pred posegom v maščevje injiciramo velike količine slanih raztopin, kar omogoča lažje izsesavanje in boljše rezultate.

Zakaj?
Za ta poseg se odločajo tako ženske kot moški, ki želijo lepše oblikovano telo na dokaj enostaven in varen kirurški način. Je precej nova in učinkovita oblika liposukcije, ki je postala izjemno priljubljena zaradi kombinacije varnosti in natančnosti. Rezultati posega so dolgotrajni.

Kakšen je poseg?
Tumescentna liposukcija ima dve prednosti: prvič; potrebna je samo lokalna anestezija in drugič; je minimalno invazivna, ker zahteva le nekaj majhnih rezov. Zato je čas zdravljenja bistveno krajši kot pri konvencionalni liposukciji in traja le 24 - 48 ur. Vse operativne tehnike liposukcije imajo namen izboljšati obliko telesa z odstranitvijo naslag maščevja, ki nastanejo med kožo in mišičjem, vendar lahko tumescentna tehnika to opravi veliko natančneje in odstrani več plasti maščevja. Pri teh operativnih posegih je navadno pacient buden, kar omogoča zdravniku občutenje pacientovega mišičnega tonusa vzporedno s plastmi maščevja. To je velika prednost, ker omogoča kirurgu odstraniti več maščevja kot pri tradicionalnih liposukcijskih metodah.
Predeli telesa, ki so primerni za tumescentno liposukcijo:
 • vrat in spodnji del lic
 • spodnji del lic
 • roke
 • trebuh
 • ritnice
 • boki
 • notranja in zunanja stran stegen
 • kolena
 • noge
 • povečana moška prsa (ginekomastija)

OBLIKOVANJE MOŠKEGA TREBUHA - ABDOMINOPLASTIKA

Zakaj?
Za ta poseg se odločajo predvsem moški, ki si želijo bolj plosk, čvrst in privlačnejši trebuh. Problem moških v zrelih letih so »ljubezenski ročaji«, velik trebuh in »michelinovi obroči«. Pogoste in velike spremembe telesne teže povzročijo šibkost trebušnih mišic, povešeno kožo in strije. Moška abdominoplastka je preprost poseg, ki lahko zmanjša velikost trebuha z redukcijo odvečne kože in nategom mišic v osrednjem delu. Rezultati posega so trajni.

Kakšen je poseg?
Pogoste spremembe v teži, staranje in življenjske razvade lahko povzročijo ohlapnost trebušnih mišic, koža se povesi in pojavijo se strije. Z abdominoplastiko napnemo ohlapno kožo, napnemo mišičje trebušne stene, in če je potrebno, odstranimo tudi podkožno maščevje. Ta poseg izboljša videz, hkrati pa prepreči ohlapnosti trebušne stene. Vsekakor ta poseg ni nadomestek za fizično aktivnost in uravnoteženo prehrano ter ne pomaga pri vzdrževanju telesne teže. Rezultat je lahko dolgotrajen, če redno vadite, jeste zdravo in po posegu vzdržujete zdravo težo. Operacijo opravimo z rezom v spodnji del trebuha od boka do boka, ter drugim rezom za prestavitev popka. Napnemo trebušne mišice, odstranimo odvečno kožo in maščevje ter napnemo preostalo kožo tako, da dobimo čvrstejši in bolj gladek videz. Včasih uporabimo liposukcijo za odstranitev odvečnega maščevja.

Liposukcija

Je eden najbolj priljubljenih lepotnih posegov, tako pri ženskah kot tudi pri moških. Gre za operativni lepotni poseg za zmanjšanje naslag maščevja, ki ne izginejo kljub dietam in fizični vadbi, dobesedno gre za odstranjevanje maščevja in preoblikovanje telesa. S kanilo vstopimo in izsesamo maščevje iz telesa.

Če razmišljate o liposukciji, je pomembno, da imate realna pričakovanja. Čeprav lahko dosežemo dramatične učinke, pa ni nujno, da so takojšnji ali tako očitni, kot pričakujete. Uspeh liposukcije je odvisen od vsakega posameznika, starosti, elastičnosti kože, teže in splošnega zdravja. Večje je tveganje za tiste, ki so imeli v preteklosti kakšne imunske težave, težave s srcem, epilepsijo ali trombozo globokih ven. Zaradi jemanja določenih zdravil se lahko poveča nevarnost krvavenja. Idealni kandidat za liposukcijo je nekdo, ki ima od15 do 20 kg več od idealne teže, razporejenih po različnih predelih. Najprej bomo preverili vaš BMI (body mass index) indeks telesnega maščevja. To je osnova za kirurgovo odločitev glede tega ali ste primeren kandidat za liposukcijo.

Liposukcija oklesti ali preoblikuje telo, ni pa nujno, da zmanjša težo. Namen liposukcije je izgubiti centimetre in ne kilograme, ter spremeniti pacientove obline. Zelo je učinkovita pri odstranjevanju neželenih izboklin in nabreklin ter za izboljšanje silhuete telesa.

Liposukcija trajno odstrani del maščevnih celic, torej se pacient v te predele ne bo zredil. Prav zato je liposukcija tako priljubljena.

Tumescenta liposukcija
Pri nas izvajamo liposukcijo s tumescentno tehniko, kar pomeni, da pred posegom v maščevje injiciramo velike količine slanih raztopin, kar omogoča lažje izsesavanje in boljše rezultate.

Zakaj?
Za ta poseg se odločajo tako ženske kot moški, ki želijo lepše oblikovano telo na dokaj enostaven in varen kirurški način. Je precej nova in učinkovita oblika liposukcije, ki je postala izjemno priljubljena zaradi kombinacije varnosti in natančnosti. Rezultati posega so dolgotrajni.

Kakšen je poseg?
Tumescentna liposukcija ima dve prednosti: prvič; potrebna je samo lokalna anestezija in drugič; je minimalno invazivna, ker zahteva le nekaj majhnih rezov. Zato je čas zdravljenja bistveno krajši kot pri konvencionalni liposukciji in traja le 24 - 48 ur. Vse operativne tehnike liposukcije imajo namen izboljšati obliko telesa z odstranitvijo naslag maščevja, ki nastanejo med kožo in mišičjem, vendar lahko tumescentna tehnika to opravi veliko natančneje in odstrani več plasti maščevja. Pri teh operativnih posegih je navadno pacient buden, kar omogoča zdravniku občutenje pacientovega mišičnega tonusa vzporedno s plastmi maščevja. To je velika prednost, ker omogoča kirurgu odstraniti več maščevja kot pri tradicionalnih liposukcijskih metodah.
Predeli telesa, ki so primerni za tumescentno liposukcijo:
 • vrat in spodnji del lic
 • spodnji del lic
 • roke
 • trebuh
 • ritnice
 • boki
 • notranja in zunanja stran stegen
 • kolena
 • noge
 • povečana moška prsa (ginekomastija)

Operacija ritnic

Zakaj?
Za ta poseg se običajno odločajo moški in ženske, ki želijo lepše oblikovano zadnjico, ki bo bolj proporcionalna s celotnim telesom. Rezultati posega do dolgotrajni.

Pri gluteoplastiki gre za ritne vsadke, dvig ritnic ali oboje. Obstajata dva tipa gluteoplastike:

A. DVIG RITNIC
To je poseg, pri katerem odstranimo odvečno maščevje in ohlapno kožo v predelu zadnjice, za še boljše oblikovanje jo lahko kombiniramo z liposukcijo. Pri posegu naredimo rez v kožo visoko na strani bokov in ritnic ter odstranimo odvečno maščevje in kožo. Naredimo lahko tudi liposukcijio ali vsadke, da dobimo želen rezultat. Reze strateško naredimo v pasu ali nižje, da minimiziramo njihovo vidnost v kopalkah ali v perilu.

B. VSADKI V RITNICE
Gre za poseg, ki je dokaj nov in postaja vedno bolj priljubljen s katerim poudarimo velikost in obliko ritnic. Na mestu, kjer se stikata sprednji in zadnji del stegna ali po gubi zadnjice naredimo rez. Na ta način ustvarimo žep, v katerega vstavimo vsadek pod ali nad mišico gluteus maximus. Včasih ta poseg kombiniramo z liposukcijo. Po operaciji obeh ritnic, se kirurg prepriča da sta obe ritnici simetrični in naravni. Vsadki ne morejo preoblikovati spodnjega dela ritnic, zato tam uporabimo injekcije maščevja. Kirurg z liposukcijo odstrani maščevje s predelov, kjer ga je največ (boki, spodnji del hrbta, stegen ali trebuha). To odvečno maščevje vbrizgamo v zadnjico. Injekcije maščevja lahko uporabimo tudi za preoblikovanje zadnjice ali poudarjanje zadnjice. Popolna gluteoplastika z injekcijami maščevja se imenuje brazilski dvig ritnic. V teh primerih se približno 30% injiciranega maščevja raztopi, kar pomeni, da je potrebno poseg po nekaj mesecih ponoviti.

Liposukcija

Je eden najbolj priljubljenih lepotnih posegov, tako pri ženskah kot tudi pri moških. Gre za operativni lepotni poseg za zmanjšanje naslag maščevja, ki ne izginejo kljub dietam in fizični vadbi, dobesedno gre za odstranjevanje maščevja in preoblikovanje telesa. S kanilo vstopimo in izsesamo maščevje iz telesa.

Če razmišljate o liposukciji, je pomembno, da imate realna pričakovanja. Čeprav lahko dosežemo dramatične učinke, pa ni nujno, da so takojšnji ali tako očitni, kot pričakujete. Uspeh liposukcije je odvisen od vsakega posameznika, starosti, elastičnosti kože, teže in splošnega zdravja. Večje je tveganje za tiste, ki so imeli v preteklosti kakšne imunske težave, težave s srcem, epilepsijo ali trombozo globokih ven. Zaradi jemanja določenih zdravil se lahko poveča nevarnost krvavenja. Idealni kandidat za liposukcijo je nekdo, ki ima od15 do 20 kg več od idealne teže, razporejenih po različnih predelih. Najprej bomo preverili vaš BMI (body mass index) indeks telesnega maščevja. To je osnova za kirurgovo odločitev glede tega ali ste primeren kandidat za liposukcijo.

Liposukcija oklesti ali preoblikuje telo, ni pa nujno, da zmanjša težo. Namen liposukcije je izgubiti centimetre in ne kilograme, ter spremeniti pacientove obline. Zelo je učinkovita pri odstranjevanju neželenih izboklin in nabreklin ter za izboljšanje silhuete telesa.

Liposukcija trajno odstrani del maščevnih celic, torej se pacient v te predele ne bo zredil. Prav zato je liposukcija tako priljubljena.

Tumescenta liposukcija
Pri nas izvajamo liposukcijo s tumescentno tehniko, kar pomeni, da pred posegom v maščevje injiciramo velike količine slanih raztopin, kar omogoča lažje izsesavanje in boljše rezultate.

Zakaj?
Za ta poseg se odločajo tako ženske kot moški, ki želijo lepše oblikovano telo na dokaj enostaven in varen kirurški način. Je precej nova in učinkovita oblika liposukcije, ki je postala izjemno priljubljena zaradi kombinacije varnosti in natančnosti. Rezultati posega so dolgotrajni.

Kakšen je poseg?
Tumescentna liposukcija ima dve prednosti: prvič; potrebna je samo lokalna anestezija in drugič; je minimalno invazivna, ker zahteva le nekaj majhnih rezov. Zato je čas zdravljenja bistveno krajši kot pri konvencionalni liposukciji in traja le 24 - 48 ur. Vse operativne tehnike liposukcije imajo namen izboljšati obliko telesa z odstranitvijo naslag maščevja, ki nastanejo med kožo in mišičjem, vendar lahko tumescentna tehnika to opravi veliko natančneje in odstrani več plasti maščevja. Pri teh operativnih posegih je navadno pacient buden, kar omogoča zdravniku občutenje pacientovega mišičnega tonusa vzporedno s plastmi maščevja. To je velika prednost, ker omogoča kirurgu odstraniti več maščevja kot pri tradicionalnih liposukcijskih metodah.
Predeli telesa, ki so primerni za tumescentno liposukcijo:
 • vrat in spodnji del lic
 • spodnji del lic
 • roke
 • trebuh
 • ritnice
 • boki
 • notranja in zunanja stran stegen
 • kolena
 • noge
 • povečana moška prsa (ginekomastija)

DVIG STEGEN IN REDUKCIJA STEGEN

Zakaj?
Za ta poseg se odločajo moški in ženske, ki so nezadovoljni zaradi povešenega mišičja in odvečne kože v predelu stegen. Opravimo ga lahko skupaj z drugimi posegi, kot je na primer dvig telesa. Rezultat posega je dolgotrajen.

Redukcijska operacija stegen odstrani odvečno kožo in maščevje na notranji in zunanji strani zgornjega dela stegen. S posegom izboljšamo videz telesa v oblačilih toda brazgotine so vidne v perilu in kopalkah. Obstajajo različni tipi dviga stegen:

A. DVIG NOTRANJE STRANI STEGNA
Ta tip dviga stegen pomaga ljudem ki ne morejo drugače odpraviti odvečnega maščevja s tega predela. Lahko ga uporabimo kot poseg pri zmanjšanju elastičnosti kože zaradi staranja ali zaradi velike izgube telesne teže. Med posegom naredimo rez v stiku stegna in sramnega predela. Odstranimo velik del kože in maščevja ter napnemo kožo, da dobimo izboljšano obliko stegna in poudarimo elastičnost kože.

B. BILATERALNI DVIG STEGEN
Namen tega posega je, da napnemo kožo na sprednji in zunanji strani stegna. Pri tem posegu naredimo rez na vrhu noge, do koder sega spodnji del bikinija. Določeno količino kože odstranimo nato pa preostanek kože potegnemo navzgor in jo pritrdimo na isti predel. Ta poseg je primeren predvsem za paciente, ki so izgubili veliko telesne teže.

C. MEDIALNI DVIG STEGEN
Pri tem posegu odstranimo odvečno kožo in maščevje na zgornjem delu notranje strani stegna. Primeren je predvsem za tiste paciente, ki niso zadovoljni z obliko svojih nog ali bi želeli odstraniti odvečno kožo po izgubi telesne teže. Rez naredimo v dimljah in poteka proti gubi na zadnji strani zadnjice. Kožo dvignemo, odstranimo odvečno kožo in maščevje ter kožo napnemo nazaj.

Liposukcija

Je eden najbolj priljubljenih lepotnih posegov, tako pri ženskah kot tudi pri moških. Gre za operativni lepotni poseg za zmanjšanje naslag maščevja, ki ne izginejo kljub dietam in fizični vadbi, dobesedno gre za odstranjevanje maščevja in preoblikovanje telesa. S kanilo vstopimo in izsesamo maščevje iz telesa.

Če razmišljate o liposukciji, je pomembno, da imate realna pričakovanja. Čeprav lahko dosežemo dramatične učinke, pa ni nujno, da so takojšnji ali tako očitni, kot pričakujete. Uspeh liposukcije je odvisen od vsakega posameznika, starosti, elastičnosti kože, teže in splošnega zdravja. Večje je tveganje za tiste, ki so imeli v preteklosti kakšne imunske težave, težave s srcem, epilepsijo ali trombozo globokih ven. Zaradi jemanja določenih zdravil se lahko poveča nevarnost krvavenja. Idealni kandidat za liposukcijo je nekdo, ki ima od15 do 20 kg več od idealne teže, razporejenih po različnih predelih. Najprej bomo preverili vaš BMI (body mass index) indeks telesnega maščevja. To je osnova za kirurgovo odločitev glede tega ali ste primeren kandidat za liposukcijo.

Liposukcija oklesti ali preoblikuje telo, ni pa nujno, da zmanjša težo. Namen liposukcije je izgubiti centimetre in ne kilograme, ter spremeniti pacientove obline. Zelo je učinkovita pri odstranjevanju neželenih izboklin in nabreklin ter za izboljšanje silhuete telesa.

Liposukcija trajno odstrani del maščevnih celic, torej se pacient v te predele ne bo zredil. Prav zato je liposukcija tako priljubljena.

Tumescenta liposukcija
Pri nas izvajamo liposukcijo s tumescentno tehniko, kar pomeni, da pred posegom v maščevje injiciramo velike količine slanih raztopin, kar omogoča lažje izsesavanje in boljše rezultate.

Zakaj?
Za ta poseg se odločajo tako ženske kot moški, ki želijo lepše oblikovano telo na dokaj enostaven in varen kirurški način. Je precej nova in učinkovita oblika liposukcije, ki je postala izjemno priljubljena zaradi kombinacije varnosti in natančnosti. Rezultati posega so dolgotrajni.

Kakšen je poseg?
Tumescentna liposukcija ima dve prednosti: prvič; potrebna je samo lokalna anestezija in drugič; je minimalno invazivna, ker zahteva le nekaj majhnih rezov. Zato je čas zdravljenja bistveno krajši kot pri konvencionalni liposukciji in traja le 24 - 48 ur. Vse operativne tehnike liposukcije imajo namen izboljšati obliko telesa z odstranitvijo naslag maščevja, ki nastanejo med kožo in mišičjem, vendar lahko tumescentna tehnika to opravi veliko natančneje in odstrani več plasti maščevja. Pri teh operativnih posegih je navadno pacient buden, kar omogoča zdravniku občutenje pacientovega mišičnega tonusa vzporedno s plastmi maščevja. To je velika prednost, ker omogoča kirurgu odstraniti več maščevja kot pri tradicionalnih liposukcijskih metodah.
Predeli telesa, ki so primerni za tumescentno liposukcijo:
 • vrat in spodnji del lic
 • spodnji del lic
 • roke
 • trebuh
 • ritnice
 • boki
 • notranja in zunanja stran stegen
 • kolena
 • noge
 • povečana moška prsa (ginekomastija)

Odločitev za
poseg

Odločitev za lepotni poseg je potrebno vedno skrbno pretehtati. Lepotna kirurgija lahko spremeni vaš videz na načine, ki si jih želite, vendar je lahko proces dolgotrajen, drag in lahko se zgodi, čeprav redko, da rezultati niso taki, kot ste si želeli. Pomembno je, da z odločitvijo za poseg ne hitite. Odločitev sprejmite po skrbnem premisleku in pogovoru z izbranim kirurgom.

Ali sem pretehtal-a vse možnosti?

Lepotna kirurgija ni edina možnost za spremembo. O tem se pogovorite z izbranim lepotnim kirurgom, ki vas bo seznanil tudi z drugačnimi rešitvami. Ko boste poznali več možnosti, se boste laže odločili.

Postaja vedno bolj priljubljena

Včasih je veljala lepotna kirurgija za ekscentrični luksuz, zato so ljudje kirurške izboljšave na sebi skrivali. Danes pa zaradi družbene sprejemljivosti lepotne kirurgije ni nenavadno slišati pacienta govoriti o svojih novih prsih ali izboljšanem nosu. Veliko priljubljenost lepotnih operacij lahko pripišemo odličnosti novih tehnik in opreme ter visoki profesionalnosti zdravnikov, ki posege izvajajo.